Geschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
Er zijn recent verschillende landen uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het BRICS-blok. Het gaat hierbij om Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Als gevolg hiervan is de aandacht gevestigd op mogelijke verschuivingen in de geopolitieke en economische balans. Terwijl deze ontwikkeling bredere gevolgen kan hebben, werpen we in dit artikel een blik op de mogelijke impact op de goudprijs. We kijken hoe de opkomst van de BRICS-landen en het idee om een gezamenlijke valuta te ontwikkelen gekoppeld aan de goudprijs, invloed kan hebben op de vraag naar en de prijs van goud.
De BRICS-landen bestaan (momenteel) uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Samen vormen deze landen al een aanzienlijk deel van de wereldbevolking en economie. Met de toevoeging van nieuwe leden zou dit aandeel aanzienlijk kunnen toenemen.
Een belangrijke verschuiving zou bijvoorbeeld plaatsvinden in de controle over de wereldwijde olieproductie. Momenteel hebben de BRICS-landen ongeveer 20% van de mondiale olieproductie in handen, als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran toetreden, kan dit percentage stijgen tot minstens 42%. De cijfers van de olieproductie zijn van belang omdat olie en goud vaak hand in hand gaan in termen van hun invloed op de financiële markten.
De BRICS-landen willen een BRICS-munt creëren en deze koppelen aan goud. Ze willen niet langer afhankelijk zijn van de dollar die onevenredig veel macht heeft en het land daarachter: de Verenigde Staten. Het naar buiten komen van dit nieuws heeft geleid tot speculatie over de potentiële rol van goud in een dergelijk scenario. Historisch gezien wordt goud namelijk gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en geopolitieke spanningen, met het huidige plan dat op tafel ligt zullen de BRICS-landen een grotere invloed hebben op de wereldmarkt en de vraag naar goud kunnen vergroten.
Analisten hebben opgemerkt dat de centrale banken, vooral van landen ten oosten van Duitsland, aanzienlijke hoeveelheden fysiek goud hebben verworven. Deze accumulatie suggereert dat er vertrouwen is in goud als een hulpmiddel om het financiële systeem te ondersteunen in geval van onverwachte veranderingen. Deskundigen hebben gespeculeerd dat als een van de BRICS-landen goud zou gebruiken om een nieuwe valuta te ondersteunen, dit de goudprijs aanzienlijk zou kunnen beïnvloeden.
Hoewel de toekomstige ontwikkelingen onzeker zijn, wijzen verschillende signalen op mogelijke veranderingen in het wereldwijde financiële systeem. Als het BRICS-blok zich blijft versterken en meer landen zich bij dit blok voegen, zou dit de traditionele economische machtsverhoudingen kunnen verstoren. Een grotere rol voor BRICS in de wereldeconomie zou de vraag naar grondstoffen zoals olie en goud kunnen vergroten, met potentiële prijsstijgingen tot gevolg.
In het licht van deze ontwikkelingen is het belangrijk voor beleggers en marktwaarnemers om de situatie nauwlettend in de gaten te houden en de mogelijke gevolgen voor de goudprijs te analyseren. Hoewel niets zeker is, kunnen de toenemende invloed van BRICS-landen en de mogelijke verschuiving naar een gezamenlijke valuta gebaseerd op grondstoffen de vraag naar goud vergroten en uiteindelijk de goudprijs doen stijgen.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.
Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.