Geschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
We naderen bijna het vierde kwartaal van 2023. Om die reden kijken al veel beleggers naar 2024 en vragen zich af wat de goudprijs volgend jaar zal doen. Hoewel de goudprijs minder volatiel was dan 2022, zag 2023 nog steeds enkele sterke winsten in de goudprijs. Het edelmetaal testte zelfs de all-time high in mei als gevolg van de bankencrisis.
De kosten voor levensonderhoud lagen in 2022 gemiddeld 10% hoger dan in 2021, de hoogste inflatie sinds 1975. De strijd van banken en bedrijven weerspiegelt de kosten van levensonderhoud die velen over de hele wereld doorstaan, aangezien hoge inflatie en stijgende rentetarieven het huidige economische landschap blijven domineren.
De goudprijs zal in 2024 grotendeels worden aangedreven door dezelfde factoren als die in 2023. Inflatie, rentetarieven, de kracht van de dollar en geopolitieke onzekerheden blijven belangrijke factoren waar beleggers rekening mee moeten houden.
In juni besloot de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de verhoging van de rente te pauzeren, nadat deze tien keer op rij was verhoogd. Echter blijkt deze pauze van korte duur te zijn want in juli werd het rentetarief met een kwart procentpunt opgeschroefd tot een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent. De rente komt hiermee uit op het hoogste niveau sinds 2001.
Het is momenteel nog onduidelijk of we een lange hold-periode van de rente ingaan of dat de Fed de rente weer gaat verlagen. Dit zal allemaal afhangen van hoe sterk de economie reageert op de huidige hoge rentes. Wanneer de rente hoger moet stijgen dan verwacht, kan dit tegenwind voor de goudprijs betekenen. Als de rente piekt, maar een groot deel van 2024 op een hoog niveau blijft, zal dit de huidige goudprijs handhaven. Wanneer de Fed echter gedwongen wordt om de rente te verlagen, zal dit een negatief effect hebben op de dollar en de goudprijs omhoog duwen.
Enkele marktverwachtingen voorspellen in 2024 een milde recessie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de hoge rentetarieven. Onduidelijk is echter hoe ernstig dit zou kunnen zijn. De Fed zal proberen het ergste van een recessie te vermijden, de inflatie te verlagen en de rente langzaam te verlagen. Dit kan weer een negatief effect hebben op de goudprijs. Een hardere landing en een snelle draai op de rente zouden meer ondersteunend zijn voor goud. In een omgeving met een hoge rente op de lange termijn zou er vrij snel een verdere verslechtering van de economische omstandigheden kunnen optreden, met meer wanbetalingen op instellingen met een te hoge schuldenlast, vergelijkbaar met de mini-bankencrisis eerder dit jaar.
Bij een erge economische volatiliteit zullen meer beleggers zich wenden tot een veilige haven, zoals goud. Dit zou dan gepaard gaan met het feit dat de Fed de economie moet stimuleren door lagere rentetarieven en goud gemakkelijk naar een nieuwe all-time high zou kunnen duwen. In de praktijk betekent een lage rente namelijk dat mensen en bedrijven makkelijker lenen en geld uitgeven, geld levert namelijk weinig op als het op een spaarrekening staat. Als men meer geld uitgeeft en bedrijven meer investeren, dan stimuleert dat de economie en wordt de vraag groter.
De invasie in Oekraïne in 2022 was een belangrijke drijfveer voor de goudprijs. Daarnaast blijft China ook een voortdurende zorg. Ondanks enkele bijeenkomsten dendert de handelsoorlog na enkele jaren voort. Tot slot werken de BRICS-landen er ook aan om van de dollar af te stappen en overwegen een nieuwe door goud gesteunde valuta te starten.
Als dit wordt doorgevoerd kan dit diepgaande gevolgen hebben voor goud, zowel vanwege de normale dollarnominatie als vanwege de toegenomen vraag als een grote door goud gedekte valuta in 2024 terugkeert op het wereldtoneel.
Tevens was 2022 een recordjaar van goudreserveaankopen bij centrale banken. 2023 heeft tot nu toe een gemengd beeld laten zien waarbij sommige banken blijven kopen, maar andere verkopen. Over het algemeen zijn de goudreserves in 2023 gedaald, maar dit is scheefgetrokken door Turkije, dat tot nu toe bijna 160 ton van zijn goudreserves in 2023 heeft verkocht, vanwege een zeer sterke binnenlandse vraag en een gedeeltelijk verbod op de invoer van goud.
Wanneer we Turkije uitsluiten, blijft het opkopen door centrale banken positief. Ook China is doorgegaan met het kopen van goud in een langlopende koopgolf die in 2022 begon toen het zich van de dollar verwijderde. Bij economische onrust zullen centrale banken waarschijnlijk doorgaan met het vergroten van de goudreserves. Als de door goud gesteunde valuta’s van de BRICS-landen van de grond komen, dan zou het waarschijnlijk zijn dat alle landen die zich aanmelden grote goudaankopen zouden doen om hun nationale valuta’s te ondersteunen, waardoor goud hoger zou worden geduwd.
In de onderstaande tabel hebben wij enkele goudprijs voorspellingen voor 2024 verzameld. De meeste voorspellingen zijn gebaseerd op een langere periode waarin de rente hoog blijft en met een milde recessie. Wanneer we het gemiddelde over alle 7 voorspellingen nemen, komt dit uit op $2.155,14 per troy ounce, wat een nieuwe all-time high zou betekenen.
Analist / expert | Goudprijs voorspelling in dollars |
ABN AMRO | 2.000 |
AG Thorson voor FX Empire | 3.000 |
Natixis | 1.920 |
UBS | 2.250 |
BMI | 1.850 |
Handelseconomie | 2.016 |
Commerzbank | 2.050 |
ABN-AMRO heeft eind juni haar goudprijsverwachting voor 2024 naar beneden bijgesteld, van 2.200 USD per troy ounce naar 2.000 USD per troy ounce. ABN-AMRO verwacht een recessie in het vierde kwartaal en verwacht dat de rente in het eerste kwartaal van 2024 wordt verlaagd. Ze voorspellen nog steeds agressieve renteverlagingen in 2024 en gaan momenteel uit van 175 basispunten aan renteverlagingen in 2024. Tevens heeft de ABN-AMRO hun visie op de Amerikaanse dollar opgewaardeerd. Ze verwachten namelijk niet langer een renteverlaging voor de Fed dit jaar en minder renteverlagingen in totaal in 2023-2024.
Volgens ABM-AMRO zijn de renteverwachtingen (reëel en nominaal) en de vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar de belangrijkste drijfveren voor de goudprijzen. De redenatie voor het bijstellen van de goudprijsverwachting is omdat het begin van de versoepleing van het monetaire beleid door de Fed over het algemeen positief is voor de goudprijs. Maar omdat de markt hiet al op heeft geanticipeerd, wordt dit al weerspiegeld in de goudprijs. Om die reden denkt ABN-AMRO dat een stijging van de goudprijs ten opzichte van de Amerikaanse dollar beperkt is vanaf de huidige niveaus.
Echter uiten steeds meer landen de wens om niet langer afhankelijk te zijn van de dollar. Zo zijn de BRICS-landen aan het kijken voor een nieuwe munt, gedekt door goud. Dit zou weer positief kunnen uitpakken voor de goudprijs. In economisch onzekere tijden is goud een aantrekkelijke investering. Zo ontstond er tijdens de laatste financiële crisis onrust over de stabiliteit van de euro en heerst er momenteel onrust over de stabiliteit van de dollar als wereldmunt. Tijdens de laatste financiële crisis werd er veel geld in goud gestoken omdat men wist dat dit uiteindelijk weer om te zetten was in een andere valuta als de euro daadwerkelijk zou omvallen. Ook centrale banken kopen tijdens een financiële crisis vaak extra goud in, op deze manier willen zij de munteenheid van hun land kracht bij kunnen zetten als het wat minder gaat.
Bij The Silver Mountain kunt u goud kopen tegen de scherpste prijs. Wij leveren munten en baren van erkende producenten. Daarnaast beschikken onze goudbaren over de Good Delivery status en zijn ze wereldwijd goed verhandelbaar. Tot slot bieden wij een terugkoopgarantie aan. Dit betekent dat u uw edelmetaal altijd weer eenvoudig bij ons kunt aanbieden en tegen vaste formules ten opzichte van de dan geldende goud- en zilverprijs kunt verkopen. Wij kopen altijd in, ongeacht het volume wat u verkoopt en ongeacht de hoogte van de goudprijs of zilverprijs.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.
Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.