Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Rusland start proef met digitale centrale bankmunt en digitaal ID

Rusland start proef met digitale centrale bankmunt en digitaal ID
23-03-2023 The Silver Mountain

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Vanaf april start de Centrale Bank van Rusland een proef met een digitale roebel. Het project zal worden gelanceerd voor directe transacties tussen particulieren en voor retail-verkopers. Naast de proef met een digitale roebel begint Moskou ook met de uitrol van een digitaal identiteitsbewijs.

Proef met digitale centrale bankmunt

Volgens het Russische persbureau TASS zei de vicegouverneur van de Centrale Bank, Olga Skorobogatova, dat de proef zal gaan om echte transacties tussen echte klanten – maar voor een beperkt aantal transacties en maar voor een beperkt aantal klanten van dertien banken, die reeds technisch hun gereedheid hebben bevestigd.

‘’We zijn van plan om het digitale roebelproject vanaf 1 april in een proeffase te lanceren met operaties – overdrachten tussen individuen en betalingen in handels- en dienstverlenende bedrijven’’, zei Skorobogatova.

Central Bank Digital Currencies (CBDCs): A Crisis Recovery Tool For Governments

Het grote publiek zal in de eerste fase nog niet deelnemen aan de pilot, omdat deze gestart wordt met geselecteerde klanten. Nadat de digitale roebel in de praktijk is getest, besluit de bank hoe het mogelijk is om het project uit te breiden.

In 2020 stelde de Centrale Bank van Rusland het idee van een central bank digital currency (CBDC) al voor. De bank publiceerde toen een consulatie document, waarin potentiële ontwerpen van de digitale roebel werden geschetst. Het idee achter het project is de Russische economie minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en om de gevolgen van de westerse sancties te verzachten.

De verwachting was dat de pilot met een CBDC in 2021 al zou beginnen, maar wekte enige bezorgdheid in de Russische bankgemeenschap dat het uitrollen van een infrastructuur voor de digitale roebel lastig zal zijn voor geldschieters en het banksysteem meer gecentraliseerd en minder divers zal maken. De Centrale Bank van Rusland beloofde later het concept aan te passen zodat dit het traditionele systeem niet schaadt.

Proef met digitale centrale bankmunt

Naast de pilot met een digitale centrale bankmunt, begint Moskou ook met de uitrol van een digitaal ID. ‘’Het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling zal samen met de Federale Veiligheidsdienst (FSB) vóór 1 mei een ontwerpbesluit indienen, dat het gebruik van een digitaal identiteitsdocument op smartphones in plaats van een paspoort in sommige alledaagse situaties mogelijk maakt.’’ aldus de Russische president Vladimir Putin, volgens persbureau Interfax.

De minister van Digitale Ontwikkeling Maksut Shadayev zei dat er slechts enkele situaties zullen zijn waarin een digitale persoonlijke identiteitskaart legaal kan worden gebruikt in plaats van een paspoort. ‘’We schrappen het paspoort niet.’’ stelde hij gerust.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.