Goudprijs: Zilverprijs:

Schuldenplafond VS kan leiden tot een financiële crisis

Schuldenplafond VS kan leiden tot een financiële crisis
02-06-2023

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De Verenigde Staten staat voor een naderende financiële crisis, als er niks wordt gedaan aan het schuldenplafond. Amerikaanse politici ruziën over het schuldenplafond. Minister van Financiën van de Verenigde Staten, Janet Yellen, waarschuwt voor de ernstige gevolgen die het kan hebben bij het niet verhogen van het schuldlimiet. Ook deskundigen geven aan dat het niet verhogen van het schuldenplafond nogal wat consequenties kan hebben, ook in Nederland.

Schuldenplafond Verenigde Staten 

Het schuldenplafond van de Verenigde Staten, ook wel aangeduid als de debt ceiling, is het wettelijke plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld. Zodra dit bedrag wordt bereikt dienen alle niet-essentiële activiteiten direct gestaakt te worden.

De Amerikaanse federale overheid mag momenteel in totaal 31,4 biljoen dollar lenen, omgerekend ruim 29.000 miljard euro. Sinds het instellen van dit plafond in 1917 werd het met grote regelmaat opgehoogd, bijvoorbeeld vanwege de inflatie. Hoewel zich enkele keren korte perioden voordeden dat een dergelijke ”government shutdown” optrad. In april 2011 leidde dit zelfs tot een crisis, die uiteindelijk werd afgewend. In 2013, terwijl de Verenigde Staten kampten met een begrotingscrisis werd ook nog gewaarschuwd dat daar nog een schuldencrisis bij kon komen, maar ook dat werd op het laatste moment afgewend.

Dreigende financiële crisis

Janet Yellen waarschuwt dat het niet verhogen van het schuldenplafond kan leiden tot een ongekende economische crisis. Moody’s Analytics voorspelt dat het niet verhogen miljoenen banen zal kosten en een negatieve invloed zal hebben op de wereldeconomie.

Gevolgen

Volgens Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank zal het niet verhogen van het schuldenplafond ook nadelig zijn voor Nederland. Wanneer Amerikaanse ambtenaren een tijd geen salaris krijgen en uitkeringen niet worden betaald, dan kunnen consumenten in de Verenigde Staten immers minder aankopen verrichten.

Daarnaast zal het vertrouwen in de economie van Amerikanen die nog wel hun salaris ontvangen, dalen. Marey verwacht dat zij hierdoor ook minder zullen uitgeven wat als gevolg heeft dat Nederland minder kan exporteren naar de Verenigde Staten.

Beurskoersen

Het gevolg van een lagere consumptie in de Verenigde Staten raakt ook de winsten van Amerikaanse bedrijven. Dit heeft weer een nadelig effect voor de aandelenkoersen, ook in Nederland. Beleggers kijken immers met een schuin oog naar de Amerikaanse beurs, die nog altijd de grootste is ter wereld.

Dalende beurskoersen drukken ook weer het vertrouwen onder consumenten en daarmee hun uitgaven, aldus Marey.

Financiële systeem

Als ook obligatiehouders (bedrijven, overheden en mensen die geld hebben uitgeleend aan de Verenigde Staten) niet meer betaald krijgen, is er pas echt een probleem. Kredietbeoordelingsbureaus zullen meteen hun rating voor Amerikaanse staatsobligaties verlagen. Deze rating geeft aan hoe kredietwaardig de Amerikaanse overheid is.

Met een lagere rating komt het hele financiële systeem vast te zitten, vreest RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. De Amerikaanse staatschuld heeft namelijk een grote invloed op de financiële markten. De Amerikaanse dollar is nog altijd de belangrijkste munt ter wereld en de Amerikaanse staatsschuld wordt vaker dan welke staatsschuld dan ook gebruikt als onderpand bij financiële transacties.

Wanneer de staatsschuld van de Verenigde Staten niet meer als onderpand wordt gebruikt bij financiële transacties, zullen er contanten moeten worden gebruikt. ‘’En om dat geld vrij te maken zullen beleggers dan ook andere beleggingen gaan verkopen, zoals aandelen of Nederlandse staatsobligaties’’ volgens Schoenmaker.

Amerikaanse Senaat akkoord met verhoging

Donderdagavond heeft de meerderheid van de Amerikaanse senatoren voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Hiermee is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. De verlossende stemming vond slechts vier dagen plaats voor de deadline.

Nu de Senaat ook heeft ingestemd, zal een volgende stemming over het schuldenplafond pas weer nodig zijn na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024.

Biden twitterde donderdagavond nog: ‘’Niemand krijgt alles wat hij wil in een onderhandeling, maar vergis je niet: dit akkoord tussen de twee partijen is een grote overwinning voor onze economie en voor het Amerikaanse volk’’. Hij voegde eraan toe dat hij het wetsvoorstel zo snel mogelijk ondertekent.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.