Goudprijs: Zilverprijs:

Vraag naar goud boven langetermijngemiddelde

Vraag naar goud boven langetermijngemiddelde
15-11-2023 Goud

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De goudaankopen door centrale banken handhaafden een historisch tempo, maar bleven achter bij het record van kwartaal 3 uit 2022. De vraag naar juwelen zakte iets door de hoge goudprijzen, terwijl het investeringsbeeld gemengd was.

De vraag naar goud

De vraag naar goud, exclusief OTC, was in het derde kwartaal 8% hoger dan het vijfjaar gemiddelde, maar 6% lager op jaarbasis (1.147 ton). Inclusief OTC en de voorraadstromen steeg de totale vraag met 6% op jaarbasis tot 1.267 ton.

De netto-aankopen van centrale banken was het op twee na sterkste kwartaal blijkt uit de gegevens van het World Gold Council. Totaal kochten de centrale banken voor 337 ton goud, echter kon dit kwartaal niet tippen aan de uitzonderlijke 459 ton goud die gekocht werd in het derde kwartaal van 2012. Totaal ligt de vraag vanuit centrale banken 14% hoger op jaarbasis dan in dezelfde periode vorig jaar met een record van 800 ton.

In kwartaal 3 bedroeg de vraag naar beleggingsgoud 157 ton. Dit is een stijging van 56% op jaarbasis maar zwak in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde van 315 ton. Wereldwijde goud ETF’s verloren 139 ton in kwartaal 3, een kleinere uitstroom dan kwartaal 3 van vorig jaar (-244 ton).

Investeringen in baren en munten daalden 14% op jaarbasis tot 296 ton, maar bleef ruim boven het vijfjaarlijkse kwartaalgemiddelde van 267 ton. Deze daling komt grotendeels door scherpe dalingen in Europa.

De OTC-investeringen bedroegen in het derde kwartaal totaal 120 ton. Deze ondoorzichtige bron van vraag zorgde ervoor dat de goudprijs een groot deel van het derde kwartaal stevige steun vond, ondanks de uitstroom van ETF’s en dalende netto longs van COMEX-futures. De vraag naar juwelen zwakte licht af op jaarbasis tot 516 ton, een daling van 2% en de productie van juwelen had een daling van 1% tot 578 ton als gevolg van voorraadopbouw. De vraag naar consumentenelektronica kende een daling van 3% op jaarbasis tot 75 ton.

Mijnproductie en recycling

De mijnproductie bereikte in het derde kwartaal een record van 971 ton, waardoor de totale goudvoorraad uitkwam op 3.1 ton (+267% op jaarbasis). Recycling kende ook een stijging van 6% tot 8 ton.

Vraag naar goud in kwartaal 3 zwakker op jaarbasis maar gezond in vergelijking met het tienjarige gemiddelde

Grafiek vraag naar goud kwartaal 3 2023

De netto aankopen van centrale banken ligt 14% hoger (tot nu toe) ten opzichte van 2022. Tot nu toe hebben centrale banken netto 800 ton goud gekocht, het hoogste aantal ooit in een periode van negen maanden.

De vraag naar baren en munten ligt in grote lijnen gelijk met vorig jaar, dit door de vraag vanuit het Midden-Oosten, Turkije en China. Goud ETF’s daarentegen kennen dit tot nu toe een uitstroom van 189 ton dit jaar en hebben zes opeenvolgende kwartalen van negatieve vraag geregistreerd.

Goudprijs

Conclusie

De vraag naar goud was in kwartaal 3 zwakker op jaarbasis maar gezond in vergelijking met het tienjarige gemiddelde. De aankopen van centrale banken staan tot nu toe 14% hoger ten opzichte van vorig jaar en ook de goudprijs presteert beter dan gedacht. Normaliter zouden renteverhogingen de prijs van goud doen terugdringen, maar het conflict in het Midden-Oosten en de huidige geopolitieke onzekerheden brachten de goudprijs bijna naar een nieuwe all time high.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

World Gold Council. Gold Demand Trends Q3 2023, 31 oktober 2023.


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.