Goudprijs: Zilverprijs:

Vraag naar platina stijgt, maar productie neemt af

Vraag naar platina stijgt, maar productie neemt af
22-06-2023 Beleggen Platina

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Het World Platinum Investment Council (WPIC) heeft bekend gemaakt dat de vraag naar platina flink is gestegen in het eerste kwartaal van 2023. Met een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar, heeft de industriële vraag zelfs een recordhoogte bereikt.

In tegenstelling tot goud en zilver wordt platina maar sinds een relatief korte tijd ontgonnen en is het van alle edelmetalen het schaarst. Echter daalde in het eerste kwartaal van 2023 de geraffineerde mijnproductie met 8% ten opzichte van vorig jaar en met 11% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. De voorspelling is dat de mijnproductie van platina wereldwijd met 1% zal dalen tot 5.511.000 troy ounce in 2023, blijkt uit het World Platinum Invest Council rapport.

Echter daalde de geraffineerde mijnproductie met 8% in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van vorig jaar en met 11% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. De voorspelling is dat de mijnproductie van platina wereldwijd met 1% zal dalen tot 5.511.000 troy ounce in 2023.

Vraag naar platina stijgt

De toename van de vraag naar platina komt voornamelijk uit de industriële sector en de auto industrie. In de auto industrie steeg in het eerste kwartaal van 2023 de vraag met 9% tot 806.000 troy ounce. Het WPIC voorspelt dat de wereldwijde vraag vanuit de auto-industrie dit jaar met 12% zal stijgen tot 3.225.000 troy ounce.

Daarnaast groeit de vraag naar platina ook sterk in andere industrieën, zo steeg in de glasindustrie de vraag zelfs met 76% ten opzichte van vorig jaar. Ook vanuit investeerders steeg de vraag naar platina met een groei van 28% ten opzichte van vorig jaar. Investeerders verwachten namelijk een tekort aan platina in de toekomst, bijvoorbeeld door de rol van platina in de waterstofeconomie.

Het WPIC schat de totale vraag naar platina in 2023 op 8.176.000 troy ounce met een tekort van bijna 1 miljoen troy ounces.

Waarvoor wordt platina gebruikt

Platina heeft meer industriële toepassingen dan goud en zilver. Zoals eerder genoemd wordt het bijvoorbeeld gebruikt door de auto industrie in katalysatoren van auto’s en elektrodes in hoogwaardige elektrische apparatuur. Ook wordt platina gebruikt in de juwelen, vliegtuig bougies, turbine motoren en speelt het een essentiële rol bij de bestrijding van enkele vormen van kanker. Daarnaast wordt platina ook gebruikt als belegging in de vorm van 99,95% zuivere munten en baren.

Platina schaars

Platina is erg zeldzaam en wordt maar op enkele plaatsen in de wereld gedolven. Om één troy ounce platina te delven, moet maar liefst tien ton erts uit de bodem gedolven worden. Dit is een proces dat zo’n 8 weken in beslag neemt. Schattingen over de totale beschikbare hoeveelheid platina stellen dat het 20 keer zeldzamer is dan goud.

Platina munten kopen

1 troy ounce platina beleggingsmuntBij The Silver Mountain verkopen we beleggingsmunten van 1 troy ounce platina en 1/10 troy ounce platina. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om een BTW vrije platina baar te kopen in combinatie met opslag in Zwitserland. Het grote voordeel hiervan is dat u op deze manier over uw aankoop geen btw betaalt en dus aanzienlijk goedkoper uit bent dan wanneer u in Nederland een platina baar zou laten uitleveren.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.