Goudprijs: Zilverprijs:

Vrijstellingen schenkbelasting 2024

Vrijstellingen schenkbelasting 2024
20-12-2023 BTW Goud Zilver

Leestijd: 5 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


Voor de Belastingdienst is iets een schenking als u iemand iets geeft waardoor die ander rijker wordt en u armer. Schenken kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld geld schenken, maar ook edelmetalen zijn mogelijk om te schenken.

Ontvangt u een schenking? Dan dient u in de meeste gevallen schenkbelasting te betalen. Er zijn uitzonderingen hiervoor oftewel vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat de ontvanger pas schenkbelasting betaalt als de waarde van de schenking hoger is dan een bepaald bedrag.

Vrijstellingen schenkbelasting 2024

Hoeveel schenkbelasting u betaalt, hangt af van uw relatie en de waarde van de schenking. In de onderstaande tabel ziet u welk tarief voor u van toepassing is.

Jaarlijkse schenking 2024 Vrijstelling schenkbelasting
(pleeg)kind € 6.633 ,-
kleinkind € 2.658 ,-
overig € 2.658,-
ANBI’s en SBBI’s volledige vrijstelling
Eenmalige schenking 2024 Vrijstelling algemeen doel Vrijsteling t.b.v. een studie
Kind 18 t/m 39 jaar € 31.813 ,- €66.268 ,-

Let op! Voor deze schenkingen moet u altijd aangifte schenkbelasting doen. De vrijstelling voor de eigenwoning (jubelton) is in 2024 afgeschaft. In 2023 was deze al verlaagd naar de jaarlijkse vrijstelling.

Meerdere schenkingen ontvangen

Indien u van verschillende personen een schenking ontvangt, dan hoeft u deze niet voor de schenkbelasting bij elkaar op te tellen. Alleen als uw beide ouders een schenking doen, dan dient u deze bij elkaar op te tellen. Dit geldt ook als uw ouders gescheiden zijn. Schenkingen die vallen onder de eenmalige vrijstellingen die u van één persoon ontvangt, dient u altijd bij elkaar op te tellen. Schenkingen die vallen onder de jaarlijkse vrijstelling hoeven niet bij elkaar opgeteld te worden.

Anoniem edelmetaal kopen

Bij The Silver Mountain is het mogelijk om anoniem edelmetaal te kopen. Wanneer er een anonieme bestelling geplaatst wordt, spreken wij van een balieverkoop. Indien u kiest voor een anonieme aankoop ontvangt u van ons een factuur zonder naam- en adresgegevens. Anoniem goud of zilver kopen is mogelijk vanaf € 2.500,- en is uitsluitend mogelijk wanneer bestellingen telefonisch worden doorgegeven. De betaling dient vervolgens voldaan te worden op het moment dat u de bestelling komt ophalen, dit kan per PIN of contant. Bij bestellingen boven de €10.000 ,- kunt u enkel per PIN afrekenen.


Conclusie

Schenken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met geld, maar ook edelmetalen zijn mogelijk om te schenken. Hoeveel schenkbelasting er betaalt dient te worden, hangt af van uw relatie en de waarde van de schenking. Er zijn uitzonderingen hiervoor oftewel vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat de ontvanger pas schenkbelasting betaalt als de waarde van de schenking hoger is dan een bepaald bedrag.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

  • Verklaring van Erfrecht Service, “Vrijstellingen en tarieven schenk- en erfbelasting 2024 – verklaring van erfrecht nodig?”, Verklaring van Erfrecht nodig?, 18 september 2023, https://verklaringvanerfrechtservice.nl/schenk-en-erfbelasting-2024-vrijstellingen-en-tarieven/

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.