Goudprijs: € 71.595,14 Zilverprijs: € 941,59

Wijziging Btw-tarief bij de verkoop van zilveren munten

Wijziging Btw-tarief bij de verkoop van zilveren munten
02-01-2011 Beleggen Munten Zilver

Het kabinet heeft afgelopen maanden druk gediscussieerd over het verhogen van de BTW op kunst en cultuur van 6% naar 19%. Inmiddels is het Belastingplan definitief goedgekeurd en hierin staat vermeld dat ook de BTW bij invoer op kunst- en verzamelvoorwerpen verhoogd zal worden van 6% naar 19% per 1 januari 2011.

Margeregeling

Zilveren munten zoals de Maple Leaf of Britannia vallen onder de groep ”verzamelvoorwerpen” (munten met enige vorm van verzamelwaarde) en worden door ons verhandeld onder de margeregeling. Hierbij wordt alleen BTW afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over het totale bedrag, wat ervoor zorgt dat het kopen van fysiek zilver voor u als belegger een stuk voordeliger is.

De meeste munten worden door ons ingevoerd vanuit Amerika en Canada. Deze munten werden voorheen altijd met 6% BTW belast bij invoer, echter is dit tarief per 1 januari 2011 verhoogd naar 19%. Doordat de margeregeling wordt gehanteerd kan deze BTW niet teruggevorderd worden.

Belastingplan

Op dinsdag 1 december 2010 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het belastingplan 2011 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2011. In dit belastingplan is onder andere het volgende opgenomen:

8.1.2 Algemeen btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpen
De volgende voorwerpen vallen vanaf 1 januari onder het algemene tarief:

  • Invoer van kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten;
  • Levering van kunstvoorwerpen door de maker ervan of een incidentele ondernemer.

Door deze veranderingen is het niet langer meer mogelijk om zilveren munten goedkoop te importeren, maar zal er 19% BTW geheven worden. Als gevolg hiervan zal de verkoopprijs van zilveren munten stijgen met zo’n 12%. Het toepassen van de margeregeling blijft wel mogelijk, dus zodra de munten weer verkocht worden aan The Silver Mountain kunnen de munten worden verhandeld zonder dat er weer 19% BTW moet worden betaald. Dit zorgt ervoor dat het voordeel van zilver munten ten opzichte van zilver baren blijft bestaan.

De prijsstijging van de zilveren munten wordt gecompenseerd doordat de biedprijs ook verhoogd zal worden. Indien u munten wilt terug verkopen krijgt u dus ook een hoger bod dan voorheen, waarbij de biedprijs net als de verkoopprijs uiteindelijk met zo’n 12% zal stijgen. Wij streven ernaar om het verschil tussen aankoop en verkoop zo minimaal mogelijk te houden. Gedurende 2011 zal onze biedprijs dan ook steeds meer bijgesteld worden. We zullen niet direct onze biedprijs met 12% verhogen om te voorkomen dat we meer aangeboden krijgen dan we in kunnen kopen. Gouden munten die als beleggingsgoud worden verhandeld zijn nog steeds vrijgesteld van BTW, ongeacht of deze munten worden geïmporteerd of niet.

Conclusie

De verkoopprijs van zilveren munten zal met zo’n 12% stijgen door de wijzing. Echter zullen wij onze biedprijs in 2011 ook met zo’n 12% verhogen, wij streven ernaar om het verschil tussen de aan- en verkoop zo minimaal mogelijk te houden. Tot slot blijven zilveren munten nog steeds de voordeligste optie wanneer u als particulier in fysiek zilver wilt investeren.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.