Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Zilver blijft maar stijgen in waarde; hoe lang stijgt de zilverprijs nog?

Zilver blijft maar stijgen in waarde; hoe lang stijgt de zilverprijs nog?
21-04-2011 Beleggen Rendement Zilver

Zilver is in een maand tijd met zo’n 28% gestegen (gemeten in Euro’s) en is bezig aan een ongekend sterke fase. De stijging van de zilverprijs zal veel investeerders hebben verrast en is slechts door weinigen aan zien komen. Hoewel zilver ook veel industriële eigenschappen bevat en daardoor veelal als een grondstof wordt gezien is de huidige stijging van de zilverprijs te danken aan de enorm grote vraag naar zilver als belegging. Beleggers en investeerders zoeken naar relatief veilige beleggingen in economisch onzekere tijden en zilver wint aan populariteit ten opzichte van goud.

Goud vs zilver

Hoewel in het nieuws enkel melding wordt gedaan over de stijging van de goudprijs (gemeten in dollars in plaats van in euro’s) hoor je zelden nieuwsberichten over zilver. Desondanks heeft zilver een veel sterke periode achter de rug en is de zilver goud ratio inmiddels gedaald tot 1 op 32. Dit betekent dat je met 1 kilo goud 32 kilo zilver kunt kopen. Historisch gezien lag deze verhouding op 1 op 16, waarbij de verhouding tot stand kwam aan de hand van de wereldwijd beschikbare hoeveelheid goud en zilver zoals geschat werd dat deze in de aardkorst beschikbaar was. Afgelopen jaren was deze ratio echter veel hoger, wat zilver ondergewaardeerd maakt en goud overgewaardeerd. Naar verwachting zal de ratio nog verder kunnen afnemen omdat er veel meer vraag naar zilver is dan wat er beschikbaar is om aan deze vraag te voldoen.

De vraag naar zilver komt vooral voort uit de beleggersmarkt. De US Mint, een van de grootste munthuizen ter wereld waar zowel gouden als zilveren munten worden geslagen, heeft dit jaar inmiddels meer dan 13 miljoen troy ounce zilver verkocht. Het aantal troy ounces goud dat in dezelfde periode is verkocht bedraagt 370.000 stuks. Met een zilverkoers van $46 per troy ounce en een goudkoers van $1500 is de omzet in zilveren munten dus vergelijkbaar met de omzet in gouden munten, waar doorgaans veel meer goud wordt verhandeld dan zilver. Ook grote handelaren wereldwijd, zoals Sprott Money en Goldmoney, berichten dat er meer zilver wordt verkocht dan goud.

Verwachting goud zilver ratio

Waar vroeger werd ingeschat dat er zo’n 16 a 17x meer zilver dan goud in de aarde zat, blijkt dat het afgelopen jaar deze verhouding heel anderes lag. Volgens de bekend gemaakte cijfers is er in 2010 zo’n 736 miljoen troy ounce zilver en 85 miljoen troy ounce goud uit de grond gehaald. Daarnaast zijn er 215 miljoen troy ounces zilver en 53 miljoen troy ounces goud teruggewonnen door recycling. Gezamenlijk zou er dus 951 miljoen troy ounce zilver en 139 miljoen troy ounce goud zijn verkregen. Als vervolgens de ratio uitgerekend wordt komt dit uit op een ratio van 1 op 9.

Volgens gegevens van de U.S. Geologic Survey is de verhouding tussen de wereldwijde reserves goud en zilver met 1 op 10 vergelijkbaar aan bovenstaande ratio. Als ook in ogenschouw wordt genomen dat zilver veel in de industrie wordt gebruikt lijkt het slechts een kwestie van tijd totdat zilver weer terugkeert naar de historische ratio van 1 op 16 en misschien nog wel verder in waarde toeneemt ten opzichte van goud.

Meer lezen? Klik hier voor de bron: Silverbearcafe

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.