Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Zilver de meest ondergewaardeerde grondstof ter wereld

Zilver de meest ondergewaardeerde grondstof ter wereld
31-08-2023 Beleggen Zilver

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De zilverprijs heeft sinds dit jaar mei een behoorlijke duikvlucht genomen. De prijs per kilo daalde van +/- €750 naar iets meer dan €660 in minder dan twee maanden tijd. Ook de shortposities stonden op het hoogste niveau sinds maart van dit jaar.

Zilverprijs herstelt zich in rap tempo

Afgelopen week herstelde de zilverprijs zich in rap tempo. De slotprijs op woensdag 30 augustus 2023 kwam uit op iets meer dan €730 per kilo, zilver staat hiermee weer bijna op het niveau van begin dit jaar.

De zilverprijs is, ten opzichte van de goudprijs, enorm volatiel. De combinatie van short covering, stimuleringsmaatregelen in China, de aanstaande pivot van de Fed en het oplopende structurele tekort aan zilver zorgen voor weinig grip op de zilverprijs.

Structureel tekort in de zilvermarkt

Jaren was er een klein overschot op de zilvermarkt, maar sinds 2021 zijn er tekorten op de zilvermarkt. In 2022 liep het tekort aan zilver op naar 237 miljoen ounces, voor uw beeldvorming: de jaarproductie ligt rond de 850 miljoen ounces.

Naar verwachting zal het tekort dit jaar uitkomen rond de 160 miljoen ounces, zo’n 19% van de jaarproductie. Het tekort is met name het gevolg van de groeiende vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s.

Zonne-energiesector put wereldwijde reserves uit

Een studie aan de universiteit van New South Wales voorspelt dat de zonne-energiesector tegen 2050 tussen 85 en 98% van de wereldwijde zilverreserves zou kunnen uitputten. Hierbij wordt uitgegaan van ongeveer 5-10 jaar om ze terug te brengen naar het huidige niveau zegt Dr. Brett Hallam – een van de onderzoekers van de studie.

Daarbij is het aantal nieuwe zilverontdekkingen dalende, waardoor zilvermijnen meer moeite hebben om zilver uit de grond te halen. Meer en deel van de productie komt als bijproduct mee uit de grond bij het mijnen van onder andere zink, lood en goud. De primaire zilvermijnen hebben een bepaalde opbrengst nodig om voort te kunnen bestaan. Met de huidige prijsniveaus is het voor deze zilvermijnen niet winstgevend om door te gaan met het mijnen van zilver. Dit betekent dat het pas weer lonend zal zijn zodra positieve prijssignalen voldoende zijn om de output op te krikken.

China grote speler in de zilvermarkt

China is de grootste zilverimporteur wereldwijd. Mordor Intelligence, een wereldwijd adviesbureau voor marktonderzoek dat diepgaande marktanalyserapporten en adviesdiensten aanbiedt, heeft marktonderzoek gedaan naar de omvang en het aandeel van de zilvermarkt. Hierbij hebben ze groeitrends en prognoses gemaakt voor de jaren 2023 tot en met 2028. Uit dit onderzoek blijkt dat de ‘’Asia-Pacific’’ regio de markt de komende jaren zal gaan domineren. China is namelijk de grootste producent van zonnepanelen en Chinese autofabrikanten hebben een wereldwijd marktaandeel van 38% waarbij verdere expansie haast een garantie is.

Zilver ondergewaardeerd

De laatste 20 jaar brengt een belegging in zilver en gemiddeld rendement met zich mee van 9% per jaar. Op het moment van schrijven noteert de zilverprijs op €22,70 per troy ounce. De all-time high van zilver noteert iets onder de $50 dollar per troy ounce, dit was in april 2011.

Volgens meerdere analisten is zilver de ‘’meest ondergewaardeerde grondstof ter wereld’’. De zilvermarkt is jarenlang gemanipuleerd om de prijs laag te houden en de vraag is nog maar in hoeverre dit gestopt is. Daarnaast is er een structureel tekort aan zilver en wordt er verwacht dat dit tekort alleen maar verder zal toenemen de komende jaren.

Zilver kopen bij The Silver Mountain

Bij The Silver Mountain heeft u keuze uit een ruim assortiment van fysieke zilveren producten. Wanneer u wilt investeren in fysiek zilver heeft u de keuze uit zilveren munten, zilveren muntbaren en zilver baren.

Zilver wordt echter gezien als grondstof en om die reden zit er 21% btw op de prijs bij zilver baren. Bij zilveren munten en muntbaren is dit niet, deze worden namelijk verhandeld onder de margeregeling. Wanneer u dus als particulier wilt investeren in fysiek zilver raden wij aan om te kiezen voor zilveren munten of zilveren muntbaren. Meer lezen over de btw op zilver? Dat kan hier.

Ook heeft The Silver Mountain een uitgebreide Zilvergids. In onze zilvergids bespreken wij van a tot z alles wat u moet weten over het investeren in fysiek zilver.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.