De wereldwijde vraag naar zilver wordt voor een groot deel gedreven door de vraag vanuit verschillende industrieën. Door de impact van het coronavirus op de wereldwijde economie, is de vraag vanuit die sectoren de afgelopen tijd afgenomen. Dit had als effect dat de zilverprijs de afgelopen maanden nauwelijks is gestegen. Analisten van Bank of America voorspellen dat dit binnenkort kan veranderen aangezien het erop lijkt de dus industriële sector sneller dan andere sectoren kan herstellen van de economische schade die veroorzaakt is door het coronavirus.
Bank of America heeft hun recente verwachting over de zilverprijs dan ook naar boven bijgesteld van $16,60 naar $16,87 per ounce. De verwachting voor de zilverprijs in 2021 is echter nog veel hoger, wel $23,- per ounce. Analisten van de bank zien de vraag naar zilver vanuit de industriële sector als grootste drijver voor deze stijgende prijs. Zilver zou op de korte termijn nog last kunnen ondervinden van de dalende vraag vanuit de industriële sector door slechte economische vooruitzichten. De industriële sector kan echter sneller herstellen dan andere sectoren in de economie waardoor de vraag naar zilver snel kan aantrekken. Een sector die een belangrijke rol kan gaan spelen in de vraag naar zilver is duurzame energieproductie. Een andere sector die zilver gebruikt tijdens het productieproces is de 5G-technologie. Het gebruik van zilver in deze sector zal naar verwachting stijgen naar 500 ton in 2025 en verder toenemen naar 715 ton in 2030.
De vraag naar zilver komt echter niet alleen uit deze sectoren. Analisten van Bank of America constateren ook dat de vraag naar zilver toeneemt bij beleggers en investeerders. Deze groep kijkt met een toenemend interesse naar zilver doordat het recente monetaire beleid van veel landen inflatie kan bevorderen.
Analisten van GoldSilver voorspellen zelfs dat zilver de aandacht zal gaan trekken van nog een derde groep: overheden. Momenteel is er geen een Centrale Bank ter wereld die zilver aanhoudt als reserve. Zilver maakt ook nergens ter wereld deel uit van een monetaire systeem. Toch geloven Mike Maloney en Jeff Clark dat zilver deel uit kan gaan maken van de reserves van Centrale Banken.
Een argument dat zij hiervoor aanvoeren is dat zilver door de geschiedenis heen al vaker is gebruikt als geld, zelfs vaker dan goud. In het verleden is zilver dan ook al eerder aangehouden als reserve door verschillende overheden. Het aanhouden van zilver als overheid reserves zou voor zilver producerende landen zoals Mexico, Peru, Rusland, China en Polen dan ook een goede optie zijn.
Het aanhouden van zilver als reserve wordt ook steeds aantrekkelijker nu veel landen meer geld in omloop brengen. Overheden zullen op zoek moeten gaan naar manieren om hun valuta te beschermen. Zilver reserves opbouwen bij Centrale Banken kan een goed middel hiervoor zijn. Zilver heeft namelijk dezelfde kwaliteiten als goud aangezien het geen tegenpartijrisico heeft en internationaal erkend wordt als waardevol edelmetaal. Door de wereldwijde vraag naar zilver, is het edelmetaal ook erg liquide. Daarnaast is zilver momenteel ook goedkoper in vergelijking met goud.
Alhoewel het niet met zekerheid te zeggen is of overheden zilvervoorraden willen gaan aankopen, zou het effect op de zilvermarkt heel groot zijn. Het zal niet alleen een hogere zilverprijs als gevolg hebben, maar de rol van zilver zou ook belangrijker worden.
Interesse in het de aankoop van zilver om uw vermogen te beschermen? Bekijk hier onze zilveren munten en onze zilverbaren.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.