Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

ECB trapt op de rem: geen rentewijziging

ECB trapt op de rem: geen rentewijziging
27-10-2023 Beleggen Inflatie Rente

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Twee weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone waarschijnlijk minimaal één jaar op het huidige hoge niveau houdt. Dit zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), in een gesprek met persbureau ANP.

Rentepauze

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de Europese Centrale Bank besloten heeft geen renteverhoging door te voeren. Sinds juni 2022 heeft de ECB keer op keer de rente verhoogt om de fors opgelopen inflatie terug te dringen. Hierdoor ging het percentage van de depositorente van – 0,50 procent naar 4 procent.

Er is gekozen om de rente niet verder te verhogen om te zien welk effect de bij elkaar tien renteverhogingen hebben op de economie en inflatie. ING-econoom Bert Colijn zei dat het “goed nieuws is voor de ECB dat het beleid lijkt te werken, maar het slechte nieuws is dat dit per definitie betekent dat de economie aanzienlijk slechter draait.”

Zwakke vraag naar producten en diensten

Voor bedrijven blijft het lastig om de hogere energieprijzen en de sterke loongroei door te berekenen aan klanten, dit vanwege de zwakke vraag naar producten en diensten. Hierdoor is de inflatie gedaald naar 4,3% in september, terwijl een jaar geleden de geldontwaarding in de eurozone nog lag op 10,6%.

Inflatie naar doelstelling

Echter blijft het onduidelijk wanneer de rente weer naar beneden zal gaan. Mark Wall van de Deutsche Bank zei hierover dat “alleen door rentetarieven voldoende lang op het huidige restrictieve niveau te houden, men er zeker van kan zijn dat de inflatie weer op het streefniveau kom. De vraag is: hoe lang is voldoende lang?”

Naar verwachting zal het tot in 2025 gaan duren voordat de inflatie terug is op de doelstelling van 2%. Om die reden is er gekozen de rente voor een langere periode op het huidige niveau te laten. Deze beslissing was unaniem volgens ECB-president Christine Lagarde.

Analisten verwachten dat de ECB in september 2024 pas de rente zal verlagen. Zij verwachten dat er dan drie achtereenvolgende verlagingen met 25 basispunten komen, waarmee de rente eind 2024 op 3,25 procent zal staan. Daarbij verwachten ze eind 2025 een beleidsrente van 2,50 procent.

Crisis opgebouwde obligatieportefeuilles

Op de vraag wat de ECB gaat doen met haar gedurende crisis opgebouwde obligatieportefeuilles zei Lagarde dat er geen verandering is gekomen in dit standpunt. Ze voegde daarbij toe dat dit geen discussiepunt is geweest.

Er wordt nog tot minstens eind 2024 geherinvesteerd in expirerende leningen uit het pandemieprogramma.

Kapitaalmarktrentes

Lagarde ging ook kort in op de oplopende kapitaalmarktrentes die de laatste tijd te zien zijn in de Verenigde Staten en Italië. Hierover gaf ze aan dat dit “een beweging is die van buiten de eurozone is gekomen en niet direct raakt aan de onderliggende factoren in de eurozone.”

De hoge rentes werken volgens Lagarde verkrappend en het is één van de onderdelen die meeweegt bij beslissingen in het rentebeleid.

Transmission Protection Instrument

Op de vraag bij welk renteverschil de ECB bereid is om in te grijpen als de rentes in Italië te sterk oplopen zei Lagarde: “Wij dienen er ook voor te zorgen dat het monetair beleid goed doorwerkt in alle eurolanden en hebben de instrumenten om ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt.”

De ECB heeft hiervoor het Transmission Protection Instrument. Hiermee kan de ECB onder voorwaarden obligaties van eurolanden opkopen indien de rentes van dat land harder oplopen dan in de ogen van de ECB op economische gronden gerechtvaardigd is.


Conclusie

De ECB kiest voor een rentepauze om te zien welk effect de renteverhogingen hebben op de economie en inflatie. De vraag is echter wanneer de rente weer naar beneden gaat. Analisten verwachten dat dit pas september 2024 zal gebeuren en verwachten eind 2025 een beleidsrente van 2,50 procent.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

BNR Webredactie en Thijs Baas. ECB trapt op de rem: geen nieuwe renteverhoging. BNR, 2023.

RTL Z. KNOT: rente blijft nog jaar hoog (dus die voor hypotheek en sparen ook). RTL nieuws, 2023.

ECB. Monetairbeleidsbeslissingen. Europese Centrale Bank, 2023.

Marcel de Boer en Arend Clahsen. ECB drukt pauzeknop in, rente blijft 4%. FD, 2023.


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.