Goudprijs: Zilverprijs:

Federal Reserve pauzeert renteverhogingen en zilverprijs stijgt

Federal Reserve pauzeert renteverhogingen en zilverprijs stijgt
27-09-2023 Beleggen Goud Rente Zilver

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De belangrijkste rentes ter wereld blijven voorlopig op 5,25 – 5,5% staan. Hiermee neemt de Federal Reserve (de Fed) een rentepauze. Echter verwachten de meeste bankiers van de Federal Reserve een latere verhoging dit jaar. In een verklaring die de Amerikaanse Centrale Bank woensdag uitgaf na een rentevergadering van het open market committee van de Fed staat dat het bestuur rekent op een piekrente van 5,5 tot 5,75% later dit jaar.

Rentepauze

De reden voor de rentepauze is omdat de inflatie dalende is en de huidige reeks van renteverhogingen moeten nog in de economie verwerkt worden. Een renteverhoging is namelijk pas 12 tot 24 maanden na de verhoging “zichtbaar” binnen de economie.

Jerome Powell – voorzitter van de Fed – verwacht dat de rente langer hoog zal moeten blijven om de inflatie structureel aan te pakken. Centrale bankiers zijn er nog niet van overtuigd of ze het inflatietarget van 2% gaan halen. De economie doet het relatief goed, maar de 10-jaars rente in de VS noteert momenteel rond de 4,4%, de hypotheekrente van 30 jaar staat op bijna 8% en de rente op creditcardschuld noteert boven de 23%. Door de te hoge staatsschulden wereldwijd is een hogere rente eigenlijk onhoudbaar.

Hoge staatsschulden

Zo is de staatsschuld van Amerika gegroeid tot $33.000 miljard – de schuldratio (schuld versus BBP) noteert hiermee 123%. Van deze schuld moet zo’n 40% op korte termijn geherfinancierd worden, met een rente die eerder onder de 2% stond en nu boven de 4% kan dit een serieus probleem worden.

Maar ook binnen Europa zien we oplopende rentes en zorgwekkende schuldenposities. De Nederlandse overheidsschuld lag aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 op 46,9% van het bbp. Nederland voldoet hiermee nog ruim aan de regels van de muntunie – in Europees verband is namelijk afgesproken dat de overheidsschuld onder de 60% van het bbp dient te blijven.

Minder vertrouwen in de euro

Echter voldoen veel andere Europese landen niet aan deze eis. Italië heeft bijvoorbeeld een schuldratio van 144,4% terwijl de rente daar op 4,5% staat. Maar ook Portugal (113,9%), Spanje (113,2%) en Frankrijk (111,6%) staan ruim boven de 100% en komen waarschijnlijk nooit onder de eis van de Europese Commissie van 60%.

Dit is een van de redenen dat veel mensen het vertrouwen in de euro verliezen. De landen waar we namelijk in de muntunie mee zitten hebben een compleet andere financiële discipline en vroeg of laat zal dit escaleren.

Renteverhoging en de goud- en zilverprijs

Twee weken geleden schreven wij over de invloed van de renteverhoging van de ECB op de goudprijs. Goud wist toen, zelfs in een periode van forse rentestijgingen, goed te presteren. Zilver bleef achter maar kon dit deze week herstellen, de zilverprijs steeg met 2,4%. Daarmee noteert een belegging in zilver dit jaar nog op een klein verlies van 1,2%.

1 troy ounce gouden en zilveren Maple Leaf

Een belegging in fysiek goud is dit jaar gestegen met 6,1%. Het goud-zilverratio staat momenteel op 1/83. Dit betekent dat 1 troy ounce goud gelijk staat aan 83 troy ounce zilver, wat weer de onderwaardering van zilver laat zien. Sinds 2000 zijn zowel goud als zilver met gemiddeld 9% per jaar gestegen.

Bronvermelding

van Bergen, W. (2023). Telegraaf. Geraadpleegd op 27 september 2023 via https://www.telegraaf.nl/financieel/2098789651/fed-houdt-rente-gelijk-maar-verwacht-nog-een-stap

Overheidsfinanciën (2023). CBS. Geraadpleegd op 27 september 2023 via https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-economie/overheidsfinancien

Redactie Trends – Macro-economie & Beleid (2023). Trends. Geraadpleegd op 27 september 2023 via https://trends.knack.be/nieuws/macro-economie-beleid/staatsschuld-in-europa-daalt-belgie-bij-slechtste-leerlingen-van-de-klas/

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.