Goudprijs: Zilverprijs:

Renteverhoging ECB en de invloed op de goudprijs

Renteverhoging ECB en de invloed op de goudprijs
13-09-2023 Rente

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


In het verleden schreven wij al een artikel over de relatie tussen rentewijzigingen en de goudprijs. Aankomende donderdag zal de Europese Centrale Bank (de ECB) naar verwachting de rente met 25 basispunten verhogen, de tiende verhoging op rij zijn. Bij de negende verhoging schreven wij al dat de depositorente gelijk stond aan de hoogste ECB-rente ooit.

Rentebesluit

Het is een lastige situatie voor de ECB. Al langer dan een jaar zijn ze bezig met het verhogen van de rente om de inflatie af te remmen. Het resultaat is zichtbaar en de economie begint af te koelen, de vraag is daarom in hoeverre het verstandig is om de rente verder te verhogen.

Aan de ene kant moet het zich houden aan de primaire doelstelling: het handhaven van prijsstabiliteit. Als we kijken naar de nog altijd hoge inflatie waar huishoudens mee kampen, is een logische zet het verder verhogen van de rente. Echter moet de ECB ook oppassen dat het de rente niet te lang verhoogt, en hiermee langer dan nodig is de negatieve effecten zichtbaar zijn.

Het verhogen van de rente zou helpen tegen oververhitting van de Nederlandse economie. Volgens de Rabobank wordt er momenteel 1% meer geproduceerd dan we eigenlijk maximaal kunnen produceren. Dit kan komen door personeel dat overwerkt of onderhoud dat uitgesteld wordt op machines. Toch is de verwachting dat dit op den duur zal leiden tot verdere prijsstijgingen.

Door het verhogen van de rente wordt de economie afgekneld. Echter zijn de effecten van renteveranderingen met vertraging merkbaar, het verhogen van de rente zou dus ook de recessie kunnen verergeren.

Verband rente en goud

Het verhogen van de rente is het middel van centrale banken om de economie te laten afkoelen en de inflatie naar beneden te krijgen. Een hoge rente maakt geld lenen duurder, maar maakt het ook aantrekkelijker om geld te sparen.

Als geld bij de bank iets oplevert, kiest men er minder snel voor om te investeren (in goud en zilver). Normaliter presteert goud minder bij een hoge rente en ondanks een jaar van rentes die in recordtempo zijn gestegen, presteert goud beter dan gedacht.

Wanneer we kijken naar de goudprijs in dollar per troy ounce, dan was dit in 2022 rond de $1.800. In januari opende de goudprijs op $1.824 per troy ounce en op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.912 per troy ounce. Dit betekent dat goud het goed heeft gedaan, zelfs in een periode van forse rentestijgingen.

Goud kopen

Bij The Silver Mountain verkopen wij de bekendste beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en Krugerrand, maar ook voor goudbaren van erkende producenten bent u bij The Silver Mountain aan het juiste adres.

Tot slot bieden wij een unieke terugkoopgarantie waarbij u te allen tijde uw edelmetaal weer bij ons kunt aanbieden. Ongeacht de hoogte van de goudprijs en de hoeveelheden die u aanbiedt.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.