Goudprijs: Zilverprijs:

Goudprijs bereikt nieuwe all time high

Goudprijs bereikt nieuwe all time high
05-12-2023 Beleggen Goud Goud/zilver ratio

Leestijd: 5 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


Vorige week schreven wij al een artikel over de goudprijs die op weg was naar een nieuwe all time high. Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de goudprijs, mede door een zwakke dollar, een nieuwe recordhoogte heeft bereikt.

Goudprijs bereikt nieuwe recordhoogte

De prijs van goud steeg deze week tot iets onder de 2.200 dollar per troy ounce (31,103 gram). Daarmee is het record van 2.075 dollar per troy ounce uit de coronatijd ruimschoots verbroken.

De goudprijs zat de laatste weken al in een lift. Allereerst leidden de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten tot veel onrust op de beurs. Investeerders gaan dan vaak op zoek naar een stabiele en veilige investering, en komen dan uit bij goud.

Daarnaast speelt de hoge inflatie ook een rol. Goud wordt gezien als een veilige investering die meestijgt met de inflatie. Men kiest er om die reden voor om een deel van hun (spaar)geld te investeren in goud om hun vermogen niet te laten verdampen in tijden van hoge inflatie.

Bovendien wordt er op de financiële markten gespeculeerd dat de Amerikaanse Federal Reserve al in maart de rente kan verlagen. Ondanks dat Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag verklaarde dat de rente in de Verenigde Staten nu “ver in restrictief terrein is”, wat op de markten wordt gezien als een teken dat de rente verlaagd kan worden, benadrukte Powell dat het nog te vroeg is om te speculeren op een renteverlaging. Lagere rentetarieven hebben de neiging de dollar te verzwakken, hierdoor wordt goud goedkoper voor handelaren met een andere valuta wat resulteert in meer vraag en dat stuwt de prijs.

Goudprijsverwachting 2024

Uit een onderzoek van de World Gold Council blijkt dat 24% van de centrale banken van plan is hun reserves in de komende twaalf maanden te vergroten. Daarnaast waren de opvattingen van de centrale banken over de toekomstige rol van de Amerikaanse dollar pessimistischer dan in eerdere onderzoeken. Daarentegen waren opvattingen over de toekomstige rol van goud optimistischer, 62% zei dat goud een groter aandeel van de totale reserves zal hebben terwijl dit percentage vorig jaar nog lag op 46%.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de centrale banken verwacht dat de komende vijf jaar een lichte stijging zal plaatsvinden van het aandeel van de totale reserves dat in goud luidt, waarbij opkomende economieën deze visie vooral aandrijven. De voornaamste factor bij organisatorische beslissingen om goud te behouden blijft de historische positie blijkt uit het onderzoek.

Redenen om goud aan te houden centrale banken

Daarbij geloven zeven op de tien van de ondervraagde centrale banken dat de goudreserves de komende twaalf maanden zullen toenemen, een stijging van 10 punten ten opzichte van vorig jaar.

7 in 10 central banks believe that gold reserves will increase in the next 12 months

Hedgefondsinvesteerder Paul Tudor Jones deelde op de Squawk Box van CNBC dat we momenteel door “de meest bedreigende en uitdagende geopolitieke omgeving navigeren, in een tijd waarin de Verenigde Staten worstelen met hun zwakste begrotingspositie sinds de Tweede Wereldoorlog”. Hij adviseerde dat goud “waarschijnlijk een groter deel van uw portefeuille zou moeten uitmaken dan in het verleden”. Als de Federal Reserve kiest voor eerdere renteverlagingen, heeft de Bank of America voorspeld dat goud dit jaar zou kunnen uitmonden op een indrukwekkende 2.400 dollar per troy ounce.


De goudprijs heeft deze week een nieuwe all time high bereikt. Verschillende factoren hebben hiermee te maken zoals de inflatie, geopolitieke en economische onzekerheden en het rentebeleid in Amerika. Men speculeert op renteverlagingen in Amerika was resulteert in een zwakkere dollar. Hierdoor wordt goud goedkoper voor handelaren met een andere valuta, wat resulteert in meer vraag en hierdoor gaat de prijs omhoog.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

  • “DPG Media Privacy Gate”, 4 december 2023, https://www.parool.nl/nederland/zwakke-dollar-stuwt-goudprijs-al-wekenlang-omhoog-hoogste-niveau-ooit-bereikt~b9a67d87/?referrer=https://www.google.com/.
  • Myrthe Koopman, “Goudprijs gaat door het dak, maar ‘niet al het goud is evenveel waard’”, bnr.nl, 5 december 2023, https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10533904/goudprijs-gaat-door-het-dak-maar-niet-al-het-goud-is-evenveel-waard.
  • “FX Weekly – Meer range-trading in het verschiet voor EUR/USD”, ABN AMRO Bank, 11 november 2023, https://www.abnamro.com/research/nl/onze-research/fx-weekly-meer-range-trading-in-het-verschiet-voor-eur-usd.
  • “DPG Media Privacy Gate”, 4 december 2023, https://www.ad.nl/economie/goudprijs-stijgt-naar-hoogste-niveau-ooit-meer-dan-2100-dollar-per-ruim-30-gram~a5b32050/.
  • NOS, “Goudprijs bereikt recordhoogte”, NOS, 4 december 2023, https://nos.nl/artikel/2500302-goudprijs-bereikt-recordhoogte.
  • World Gold Council, “2023 Central Bank Gold Reserves Survey”, World Gold Council, 30 mei 2023, https://www.gold.org/goldhub/data/2023-central-bank-gold-reserves-survey.
  • Euronews, “Gold’s Glittering Comeback: 2024 Outlook Shines Bright as Fed Rate Cuts Loom”, Euronews, 29 november 2023, https://www.euronews.com/business/2023/11/29/golds-glittering-comeback-2024-outlook-shines-bright-as-fed-rate-cuts-loom#:~:text=If%20the%20Federal%20Reserve%20indeed,prospect%20for%20investors%20in%202024.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.